keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Evo ja joulu

Presidentti Evo Morales sanoo olevan alkuperäisväiestön asialla. Mutta köyhien asioita hän ei näytä pahemmin ajavan. Suurin osa köyhistä kuuluu alkuperäisväestöön, joten tämä vaikuttaa vähän ristiriitaiselta. En tiedä mitä Morales on tehnyt, mutta paljon on ainakin tehtävää:

Tänään oli uutisissa siitä, kuinka joillakin alueilla, kylissä, kärsitään kuivuudesta oikein todenteolla: 1 200 perhettä on ilman vettä ja televisiossa näytettiin kuvaa kuolleista lehmistä ja kuivuneista joista. Nyt on sadekausi, mutta kaikkialla ei sada ja tämä ongelma on jokavuotinen. Myöskään Serranossa alkaa vesi olla vähissä ja jos pian ei sada, ei maassa kasva mitkään kasvit eikä hedelmät kesällä joulunaikaan.

Bolivia on yksi etelä-amerikan köyhimmistä maista, mutta silti Sucreen keskustassa loistaa jouluvalot kirkkauttaan. Keskusaukio on jos jonkinväristä valoa ja enkeleitä pystytetty ja myös on rakennettu seimi, jossa nuket itämaankuninkaista ja mariasta ja pienestä Jeesuksesta ovat. Myös se on iltaisin täynnä valoja. Perheemme kertoi, että jouluvalot ja -rakennelmat ovat vielä suurempia toisissa kaupungeissa La Pazissa ja Santa Cruzissa. Onhan näky kaunis, mutta myös surullinen: valtion rahat satsataan kaikkeen turhaan jouluhömpötykseen (jotta näyttää siltä, että meillä on täällä kaikki hyvin ja rahaa käyttää myös juhliin?), kun samaan aikaan kaupungin laitamilla kärsitään köyhyydestä. Päättäjät voisivat vaikka aloittaa siitä, että järjestäisivät veden ja sähkön myös kyliin, rakennettaisiin vaikka kaivoja esimerkiksi. Tai vesijohtoja kyliin alueilta, joissa vettä on.

En yritä sanoa, että joulua ei saisi yhtään näkyä kaduilla, mutta täällä tämä on jo liikaa. Vähempikin riittäisi. Tämä epäoikeudenmukaisuus ja epätasa-arvoisuus  turhauttaa ja  näkyy vain paremmin kadulla, kun pienet lapset pyytävät rahaa valoenkelin vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti