torstai 19. syyskuuta 2013

Lapset täynnä rakkautta

Maanantaina iltapäivällä pääsimme vihdoin tutustumaan projekteihimme. Lastenkodin "äiti" on vanha ja lempeä nunna, joka näytti meille paikkoja. Ensiksi pääsimme näkemään pienet lapset, alle kaksi vuotiaat. Talossa on neljä vastasyntynyttä taaperoa, jotka olivat älyttömän söpöjä (vaikkakin vain joko itkivät tai nukkuivat). Hieman vanhemmilla oli jumppa menossa ja he opettelivat liikkumaan ja kävelemään. Sitten menimme ulos, missä oli noin kolmesta viiteen vuotiaita. Kun he näkivät meidät, juoksivat he luoksemme hymyillen ja halasivat. Ja katsoivat pienillä nappisilmillään. Meinasi alkaa itkettää, lapset olivat niin täynnä rakkautta ja ansaitsevat hyvän elämän. Jatkoimme talon kiertelyä ja lapset olisivat halunneet tulla mukaan. He ottivat käsistämme kiinni ja hyppivät ja yrittivät viedä meidät kanssaan leikkimään, mutta nyt ei ollut siihen aikaa. Myöhemmin kyllä! Pääsemme tosin aloittamaan siellä vasta ensi viikolla, sillä nyt talo oli täynnä opiskelijoita, jotka tekevät siellä vielä vapaaehtoistyötä. Boliviassa opetussuunnitelmaan kuuluu, että lukiolaisten täytyy tehdä tietty ajanjakso sosiaalityötä - useimmiten lasten parissa - ja siksi emme voi vielä aloittaa siellä. Ikävä juttu meille, mutta mahtava juttu lapsille.


Nunna kertoi, että ennen monet eurooppalaiset (esimerkiksi italialaiset, espanjalaiset, ranskalaiset) adoptoivat paljon lapsia, mutta muutava vuosi sitten Bolivian government kielsi tämän. Se haluaa ulospäin näyttää, että nykyään Boliviassa kaikki on hyvin eikä se tarvitse apua muilta mailta. Nyt monet lapset, kun he täyttävät kuusi, siirtyvät vain lastenkodista seuraavaan. 3-5 vuotiaita lapsia on 24 kappaletta ja pienempiä parisenkymmentä. Onneksi tällä viikolla kaksi lasta saavat uuden perheen!


Toisin kuin Euroopassa yleisesti uskotaan, bolivialaiset eivät ole kovin tyytyväisiä presidenttiinsä. Hän on muuttanut lakia aina tarpeen vaatiessa - esimerkiksi pitkittänyt presidenttiuran mahdollisuutta ja siksi hän onkin nyt kahdeksatta vuotta presidenttinä. Nykyään armeijan rahoitus on älyttömän suuri, sillä "USA on suuri uhka". Eurooppalaisistakaan ei kuulu pitää. Moralesia syytetään siitä, että se suosii alkuperäisväestöä ja syrjii muita bolivialaisia. Sen sijaan, että oltaisiin rakennettu enemmän esimerkiksi sairaaloita, on rahat käytetty uusiin jalkapallokenttiin ja muihin sen kaltaisiin juttuihin.

Onhan Evo Morales tehnyt paljon hyvääkin. Hän on tukenut alkuperäisväestöä ja rakennuttanut kouluja ja nykyään tuoreita äitejä tuetaan rahallisesti, vaikka summa ei olekaan suuri. Hän on myös aloittanut kampanjan lukutaidottomuuden vähentämiseksi. Evo Morales on syntyperältään aimara, ensimmäinen alkuperäisväestöön kuuluva presidentti. Hän on muuttanut päätöksentekoa yksinkertaisemmaksi ja on tullut jollain tapaa "lähelle kansaa": hänen kuvansa voi bongata lähes jokaisesta mainoksesta ja virastojen seinältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti